vineri, 22 octombrie 2010

Desert cu mere

with 0 comentarii

  • Pentru aluat:
  • oua
  • 200 ml lapte
  • 1 lingura de miere,50 gr zahar
  • 50 gr unt ,500 gr faina,10 gr drojdie
  • Pentru umplutura:
  • 1 kg mere
  • zahar,1 betisor de scortisoara,1 lingurita de amidon
  • Pentru sirop:
  • zahar,apa,esenta de rom

    Mod de preparare:
    Aluatul: Daca aveti masina, punem toate ingredientele in masina si selectam programul pentru aluat.Daca nu procedam astfel:faina o cernem intr-un vas, in mijloc punem drojdia dizolvata in putin lapte caldut ,continuam cu restul de lapte tot caldut,apoi cu ouale,zaharul ,miere si la sfarsit untul usor incalzit(nu topit).Framantam bine si il lasam sa dospeasca cca 40-50 de minute.
    Umplutura: Curatam merele de coja ,scoatem cotoarele, apoi  si le tocam cubulete.Intr-o tigaie usor incinsa punem merele ,scortisoara si zahar in functie de cum sunt ele,daca sunt mai acrisoare necesita mai mult zahar.Le lasam pana isi lasa zeama ,daca nu sunt atat de zemoase le adaugam un strop de apa si cand sunt semi patrunse adaugam amidonul si mai clocotim 1 minut.
    Dupa ce aluatul a dospit intindem foi (eu am intins 2 foi potrivite nu foarte mari)si le portionam dreptunghiular in functie de cat de mari dorim.Asezam merele (nu punem tot sosul de mere),ungem marginile aluatului cu apa ca sa se lipasca bine.Lipim marginile crestam din loc in loc si le lasam la dospit cca 40 de minute.Apoi coacem la foc mediu pe treapta de sus  a cuptorului.
    Intre timp de ocupam de sirop:
    In tigaia in care am pregatit merele cu batonul de scortisoara si sosul care a mai ramas  ,adaugam zahar si apa.Fierbem acest sirop pana se leaga putin.La sfarsit adaugam putina esenta de rom.
    Scoatem pufoseniile din cuptor si le ungem din belsug cu sirop.Repetam operatiunea de 2 ori cat sunt ele fierbinti.

    0 comentarii:

    Trimiteți un comentariu

    Blogger news

    pronat