Pâine cu cartofi

Un gust unic, iar mirosul din casă este demențial. Toți așteptam cu nerăbdare să scoatem din cuptor această pâine.


Ingrediente:
  • 1100 g făină
  • 600 ml apă caldă
  • 300 g cartofi fierți
  • 22 g sare
  • 1 lingură de zahăr
  • 7 g drojdie uscată(poate fi înlocuită cu drojdie proaspătă, 25 g)
Mod de preparere: 
Pentru a ne fi mai ușor, pregătim și cântărim/măsurăm toate ingredientele, cernem făina, cartofii îi dăm pe răzătoare, măsurăm apa, sarea și zahărul.
Amestecăm drojdia uscată cu zahărul și făina, apoi adăugăm cartofii dați pe răzătoare, sarea și, la final apa caldă. Frământăm bine, 10 minute, aluatul trebuie să ferm, destul de vârtos.
Acoperim cu folie de plastic vasul în care este aluatul și lăsăm la dospit 40 de minute. Tapetăm cu hârtie de copt, o tavă mare, cu pereții groși (nu  recomanda tava de cuptor), eu am folosit o tavă din ceramică.
Ne ungem mâinile cu ulei, punem aluatul pe blat și îl întindem sub formă de dreptunghi de circa 35/45. Tragem lateralele mai scurte astfel încât să se întâlnească la mijloc, apoi se înfășoară sul pâinea(de jos în sus). O așezăm frumos în tavă, o crestăm cu un cuțit bine ascuțit și o presărăm cu puțină făină.

Acoperim cu un ștergar pâinica și o lăsăm să crească preț de 1 oră. Coacem pâinea la 200 C până se rumenește.
Scoatem pâinea și o ținem înfășurată în prosop până se răcește.
Poftă bună!

Comentarii